LIFESTYLE

9 načinov, kako postaviti boljše meje pri delu

Postavljanje mej pri delu lahko pozitivno vpliva na vaše življenje, pomaga izboljšati vaše odnose s sodelavci, zmanjša raven stresa in poveča vaše zadovoljstvo na delovnem mestu.

Kako postaviti meje pri delu

Potreba po ustvarjanju meja se pogosto pojavi zaradi stresne situacije. Preden začnete razmišljati o mejah, ki jih morate postaviti, si vzemite čas za razmislek o svojem delu, pisarni, sodelavcih, vodji in vsakodnevnih opravilih. Kaj od teh področij povzroča stres? Prepoznajte težavo (ali težave), da boste bolje razumeli, kje morate postaviti meje. Ko veste, kam morate usmeriti svoja prizadevanja, lahko sledite spodnjim nasvetom, da začnete postavljati boljše meje pri delu.

1. Začnite z majhnimi mejami.

Če niste navajeni postavljati meja na delovnem mestu, vam pomaga začeti z majhnim in graditi od tam. Namesto da naredite korenite spremembe, lahko začnete z nekaj majhnimi koraki, da zaščitite svoj čas ali okolje pri delu.

  • Ko potrebujete mir, zaprite vrata ali nosite slušalke za odpravljanje hrupa.
  • Če je mogoče, prestavite tedenska srečanja na dva tedna.
  • Določite jasne dnevne rede za sestanke in se jih držite.
  • Ko delate skupaj s težkimi sodelavci, se osredotočite na cilje projekta.
  • Namesto da poveste tisto, kar mislite, da ljudje želijo slišati, ponudite pristne preference za vprašanja, povezana z delom ali projektom.

2. V svoj urnik vgradite odmore.

Preprosto je sedeti za računalnikom in se ujeti v nalogo. Toda odmori vam lahko pomagajo napolniti z energijo. Če uporabljate digitalni koledar, v svoj urnik vključite odmor za kosilo, tako da vaši kolegi v tem času ne bodo mogli načrtovati sestankov. Če je mogoče, poskusite dodati kratek jutranji ali popoldanski odmor s podobnimi koledarskimi omejitvami. Če zadržite digitalni koledar, vaša ekipa in drugi vedo, da takrat niste dosegljivi, hkrati pa vas opomni, da se umaknete od računalnika – tudi če niste lačni.

3. Dajte prednost svojim delovnim nalogam.

Ko je vaša delovna obremenitev velika, boste morda morali dati prednost svojim nalogam. Ko imate preveč nalog in premalo časa, da jih dokončate, začnite z odločitvijo, katere naloge so najbolj nujne. Nato, če je mogoče, določite, katere naloge lahko prenesete na druge v svoji skupini ali si poiščite več časa za dokončanje. Končno določite roke za vse naloge, ki ne potrebujejo vaše takojšnje pozornosti. Zapišite si roke na svoj digitalni koledar ali na samolepilni list ali blok papirja, da boste spremljali, kaj je zapadlo in kdaj.

4. Za pomoč uporabite digitalna orodja.

Velik del pisarniškega dela temelji na digitalnih orodjih, ki pomagajo spodbujati produktivnost. Razmislite o načinih, kako lahko uporabite orodja, ki jih vaše podjetje že ponuja, za določitev meja. Na primer, če delate na pomembni nalogi in ne želite, da vas motijo, na Slack objavite stransko sporočilo in izklopite obvestila. Obstajajo tudi številne aplikacije, ki vam pomagajo zmanjšati motnje, na primer Freedom ali KeepMeOut, ki vam lahko pomagajo blokirati čas med delom.

5. Odložite svoj odzivni čas.

Zahvaljujoč e-pošti in drugim virtualnim orodjem boste morda med delovnim časom občutili pritisk, da ste na voljo ali se hitro odzovete na komunikacijo. Toda, razen če je sporočilo izjemno nujno, lahko to povpraševanje prekine strukturo, ki jo poskušate ustvariti, in vas lahko odvrne od pomembnejših nalog. Če je mogoče, odložite, kako hitro boste odgovorili na e-pošto in druge zahteve. Čez dan namenite čas preverjanju e-pošte, vendar se izogibajte odgovarjanju zunaj teh blokov.

6. Reci “da” samo takrat, ko to misliš.

Ko postavljate meje, je pomembno reči »ne«, saj boste morda morali sodelovati pri opravilih zunaj vaših vsakodnevnih obveznosti, kot so udeležba na dodatnem sestanku, prevzem projekta v zadnjem trenutku ali vodenje nov odbor.

Ko čutite pritisk, da bi rekli »da«, a bi raje rekli »ne«, razmislite o teh vprašanjih:

Ali ste edina oseba, ki lahko opravi nalogo?

Ali obstaja način, da ponovno določite prednost na seznamu opravil, da boste prevzeli to delo?

Kaj vas bo stalo prevzemanje tega dela?

Ko rečete »ne«, začnite pozitivno. Na primer: »Resnično cenim vaše zaupanje v mojo sposobnost, da upravljam račun Johnson, vendar imam veliko na svojem krožniku in nisem prepričan, da bi mu lahko namenil potrebno pozornost. se sprašujem, ali je to nekaj, kar bi Martin lahko prevzel?” Ali pa poskusite: “Res bi me zanimalo vodenje računa Johnson, vendar me zanima, ali bi lahko posredoval datoteko Holt Industries Jimu, da bi si vzel čas za to?”

7. Komunicirajte o svojih mejah.

Poskrbite, da bodo vaši sodelavci in vodja seznanjeni z vašimi mejami, ne glede na to, ali se ne odzovete na e-poštna sporočila čez vikend ali zgodaj odidete z dela, da popeljete otroka iz šole. Tako boste lažje določili in obdržali svoje meje, saj ste proaktivno sporočili, kaj potrebujete in kaj počnete, da to zaščitite.

8. Pustite delo v službi.

Če želite ohraniti zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, morate postaviti meje, ko niste v službi, še posebej, ko delate na daljavo. Ponoči ali ob koncu tedna se poskušajte vzdržati službenih klicev ali odgovarjanja na e-pošto. Pustite klice v glasovno pošto in spodbujajte ljudi, da pokličejo nazaj le v nujnih primerih, čeprav boste morda morali z vodjo ali sodelavci razjasniti, kaj to pomeni. Ko niste v službi, vključite besedilna in e-poštna obvestila.

Vzemite si čas, ko je ponujen – in ko ga potrebujete. Dolg vikend tu in tam ali teden dni z ljubljenimi vam lahko pomaga, da se napolnite.

9. Bodite prilagodljivi.

Postavljanje meja s sodelavci ali vodjo je bistveni del samooskrbe. Ampak pomembno je biti realen. Čeprav so meje pomembne, ne dovolite, da vam narekujejo življenje. Zavedajte se, da smo ljudje ljudje in včasih lahko presežejo meje, ki ste jih postavili. Pomembno je, da ste realni in prilagodljivi, čeprav če nekdo prepogosto izkorišča vašo milost, boste morda morali z njim znova vzpostaviti svoje meje.

You may also like...