TEHNOLOGIJA

Kaj počne spletni razvijalec?

Vloga spletnega razvijalca je izdelava in vzdrževanje spletnih strani. Spletni razvijalci lahko delajo v podjetju ali kot samostojni delavec, posebne naloge in odgovornosti pa se bodo razlikovale. Če se želite naučiti, kako postati spletni razvijalec, se boste morda morali odločiti, ali želite postati frontend, backend ali full-stack razvijalec. Razvijalci s polnim skladom so specializirani tako za sprednji kot zaledni del.

Spletni razvijalci so odgovorni za izdelavo izdelka, ki ustreza tako potrebam naročnika kot potrebam stranke ali končnega uporabnika. Spletni razvijalci sodelujejo z deležniki, strankami in oblikovalci, da bi razumeli vizijo: kako naj bo končno spletno mesto videti in delovati?

Velik del spletnega razvoja se vrti tudi okoli prepoznavanja in odpravljanja napak za nenehno optimizacijo in izboljšanje spletnega mesta ali sistema. Spletni razvijalci so zato navdušeni pri reševanju problemov in redno prihajajo do rešitev in rešitev za nemoteno delovanje.

Seveda vsi spletni razvijalci obvladajo določene programske jezike. Vendar bodo različni razvijalci delali z različnimi jeziki, odvisno od njihovega posebnega naziva delovnega mesta in strokovnega področja.

Kaj počne frontend razvijalec?

Naloga razvijalca frontenda je, da kodira sprednji del spletnega mesta ali aplikacije; to je del spletnega mesta, ki ga uporabnik vidi in z njim komunicira. Vzamejo zaledne podatke in jih spremenijo v nekaj, kar je lahko razumljivo, vizualno prijetno in popolnoma funkcionalno za vsakodnevnega uporabnika. Delali bodo iz modelov, ki jih je zagotovil spletni oblikovalec, in jih oživel z uporabo HTML, JavaScript in CSS.

Kaj počne backend razvijalec?

Zadnji del so v bistvu možgani za obrazom (frontend). Razvijalec zaledja je zato odgovoren za gradnjo in vzdrževanje tehnologije, potrebne za napajanje frontenda, ki je sestavljen iz treh delov: strežnika, aplikacije in baze podatkov.

Koda, ki jo ustvarijo zaledni razvijalci, zagotavlja, da je vse, kar izdela razvijalec frontend, popolnoma funkcionalno, naloga razvijalca pa je zagotoviti, da strežnik, aplikacija in baza podatkov komunicirajo med seboj.

Torej, kako to storijo? Prvič, za izdelavo aplikacije uporabljajo jezike na strani strežnika, kot so PHP, Ruby, Python in Java. Nato uporabijo orodja, kot so MySQL, Oracle in SQL Server, da poiščejo, shranijo ali uredijo podatke in jih vrnejo uporabniku v sprednji kodi.

Tako kot razvijalci sprednjega vmesnika se bodo razvijalci zaledja povezali s stranko ali lastnikom podjetja, da bi razumeli njihove potrebe in zahteve. Te bodo nato dostavili na več načinov, odvisno od posebnosti projekta.

Mobilni razvijalci

Spletni razvijalci in inženirji programske opreme so lahko specializirani tudi za razvoj mobilnih aplikacij za iOS ali Android.

Razvijalci iOS izdelajo aplikacije, ki delujejo z operacijskim sistemom iOS – tistim, ki ga uporabljajo naprave Apple. Razvijalci iOS ponavadi tekoče obvladajo Swift, programski jezik, ki ga je Apple ustvaril posebej za svoje aplikacije.

Razvijalci za Android ustvarjajo aplikacije, ki so združljive z vsemi napravami Android, kot so pametni telefoni Samsung. Java je bila uradni programski jezik za Android, vendar jo je od takrat nadomestil Kotlin, nov otrok v bloku.

You may also like...