TEHNOLOGIJA

Kaj točno je DSLR fotoaparat?

Kamere DSLR so standardna in najbolj priljubljena izbira fotoaparatov daleč. So vsestranski in ponujajo profesionalne fotografije z visoko kakovostjo slike. Delujejo lahko tudi z vrsto zamenljivih leč.

Kaj je DSLR fotoaparat?

Najprej, kaj pomeni DSLR? DSLR je okrajšava za Digital Single Lens Reflex.

Digitalno pomeni, da kamera deluje s fiksnim digitalnim senzorjem. Enojna leča pomeni, da fotoaparat uporablja isti objektiv za kadriranje, ostrenje in fotografiranje. To se razlikuje od daljinomerov in konstrukcij z refleksom z dvojnimi lečami. Pri teh vrstah ne morete videti natančnega pogleda iz objektiva, ki bo posnel posnetek. Namesto tega se morate zanašati na druge metode za nastavitev posnetka. Refleks se nanaša na sistem, kjer ogledalo razdeli ali usmeri vhodno svetlobo proti optičnemu iskalu. Omogoča vam natančen, optični pogled na prizor. To ogledalo je lahko fiksno in polprozorno (v kamerah tipa SLT). Ali pa se lahko med osvetlitvijo obrne navzgor (v SLR in DSLR).

Kakšna je torej razlika med DSLR in SLR fotoaparatom? Predvsem to, da ima prvi digitalni senzor za snemanje svojih slik. SLR uporablja film.

Kako deluje DSLR?

Sistem DSLR je sestavljen iz dveh glavnih elementov: objektiva in ohišja fotoaparata. Te je mogoče do neke mere zamenjati. Profesionalci imajo veliko objektivov in pogosto več kot eno kamero.

Najprej svetloba udari v objektiv od spredaj. Nato potuje skozi objektiv, ki ga oblikuje v obliko, ki si jo želi fotograf. Nato se prebije skozi nastavek za objektiv do kamere.

Nato naleti na glavno ogledalo. Zrcalo odbije večino navzgor, do iskala. Tam ga pentaprizma ali pentazrcalo usmeri v gledalčevo oko. To vam omogoča, da natančno vidite, kaj vidi leča.

Pri SLR-jih in DSLR-jih s samodejnim ostrenjem majhen del vhodne svetlobe dejansko prehaja skozi glavno ogledalo. Tam zadene sekundarno ogledalo. To ga usmeri navzdol do senzorja za samodejno ostrenje. V tem stanju nobena svetloba ne zadene slikovnega senzorja. To je ključna lastnost DSLR-jev.

Ko pritisnete sprožilec, da posnamete fotografijo, se ogledala obrnejo navzgor. To omogoča svetlobi, da zadene senzor. Ker glavno ogledalo ne odraža več ničesar, je v iskalu zatemnitev. Mehanizem zaklopa, tik pred senzorjem, se odpre. Izpostavi sliko in se po določenem času zapre. Ta čas se imenuje hitrost zaklopa. Po izpostavljenosti se gibljivi deli vrnejo v prejšnje stanje.

Zakaj potrebujete DSLR?

Morda se sprašujete, kaj je namen fotoaparata DSLR?

Prvič, to je res dobro preizkušena in preizkušena konstrukcija. SLR-ji obstajajo že stoletje in večina ljudi jih povezuje z besedo “kamera”.

Tehnična prednost sodobnih SLR-jev je, da zagotavljajo neposreden, optični pogled iz objektiva. Torej zakasnitev ali šum pri šibki svetlobi v iskalu ni problem. To ne velja za nekatere brezzrcalne, premostitvene in kompaktne kamere.

Njihova večja velikost zagotavlja prostor za več gumbov. To omogoča hitrejše in natančnejše ročne kontrole. Vendar imajo prednost preprosto zato, ker so najbolj razširjena vrsta.

Najdete lahko DSLR-je v razponu od začetnih naprav do najkakovostnejših modelov srednjega formata. Ti vas lahko zlahka stanejo 5-mestno vsoto. Kljub temu so elementi zamenljivi. Lahko se odločite za namestitev vrhunskega profesionalnega objektiva na najosnovnejše ohišje. Torej, možnosti je veliko v vsaki kategoriji, za vsak proračun.

You may also like...