LIFESTYLE

Kako določiti prednost, slediti ciljem in se osredotočiti na nekaj, ko imate veliko zanimanj?

“Človek, ki omejuje svoje interese, omejuje svoje življenje.” ~ Vincent Price

Kako naj ohranim svoj um tiho, da se osredotočim na eno stvar, ki jo moram narediti?
Kako naj ostanem motiviran, da sledim enemu cilju in sledim svojemu načrtu, ko želim narediti sto stvari?
Kako lahko zadovoljim svoja številna zanimanja z omejenim časom, ki ga imam?

1. Vaše stvari, ki jih morate imeti.

Prvi korak je opredeliti, katere dejavnosti so v tem trenutku najpomembnejše v vašem življenju – dejavnosti, ki so bistvo življenja, ki si ga želite. Primeri vključujejo: preživljanje časa z družino in prijatelji, vadbo, branje, poslušanje glasbe in potovanja.

Pomembni so tudi podvigi, ki so del vašega načrta osebne rasti, saj boste zaradi njih postali oseba, kakršna želite postati. Primeri vključujejo: učenje novih veščin, izboljšanje obstoječih, ustanovitev stranskega posla in napredovanje v karieri.

Vse te dejavnosti morate imeti; za vas so zelo pomembni in lahko pomembno vplivajo na vaše življenje. Tukaj se boste popolnoma osredotočili.

Zapišite jih vse na seznam.

2. Lepo jih je imeti.

Nato se odločite, katerim dejavnostim se boste še posvetili. Kaj je pomembno za vašo zabavo oziroma željo po znanju? Te dejavnosti so običajno vaši hobiji, stvari, ki jih radi počnete, na primer gledanje filmov, igranje iger in branje leposlovnih knjig.

Na drugi seznam zapišite svoje dejavnosti, ki jih je lepo imeti.

3. Počistite nered.

Naši možgani nenehno iščejo stimulacijo. In priročno, naša sodobna družba to zagotavlja. Z veseljem bo bombardiral naše možgane z dražljaji prek obvestil aplikacij, neskončnih novic, e-pošte in besedil.

Vsi ti dražljaji in naše neusmiljeno iskanje takojšnjega zadovoljstva nas neizogibno pripeljejo do odlašanja.

Da bi dobili glavo iz vode, se moramo znebiti navlake. Prosti čas moramo imeti za stvari, ki jih moramo imeti. Zastavite si naslednja vprašanja:

  • Katere so tiste dejavnosti, ki jih počnete iz navade, čeprav v njih ne uživate preveč?
  • Katere so stvari, ki jih na koncu počnete, ker menite, da bi »morali«, čeprav za vas niso pomembne? (Mogoče ste bili vzgojeni, da jih počnete, ali pa vas pritisk vrstnikov »prisili«, da to počnete.)
  • Katere so vaše tipične dejavnosti odlašanja?

Tukaj so primeri dejavnosti, ki običajno spadajo v to kategorijo: gledanje novic, preverjanje Facebooka ali vaše e-pošte in gledanje televizije na splošno.

Vzemite si čas, da izbrskate vse te dejavnosti in jih zapišete na tretji seznam. To je seznam dejavnosti, ki bi jih morali prenehati izvajati ali jih izvajati manj pogosto.

Seznam imejte kot opomnik, če se zalotite, da »zapravljate« čas za te dejavnosti.

4. Pridobite si načrt na eni strani.

Zdaj, ko imate svoje tri sezname, si v tedenski načrt zapišite dejavnosti, ki jih morate imeti in jih je lepo imeti.

Zapišite si količino časa, ki ga boste namenili vsaki od teh dejavnosti vsak dan ali vsak teden; na primer: vsak dan beri trideset minut ali telovadi trideset minut v torek in četrtek.

Vaša dodelitev časa za dejavnosti, ki jih morate imeti, bi morala biti seveda večja. Če ugotovite, da temu ni tako, se morate vrniti na 1. in 2. korak in razjasniti, kaj je treba imeti in kaj je lepo imeti.

5. Sledite in prilagodite.

Zdaj, ko imate svoj tedenski načrt, mu sledite v običajnem tednu. Poskusite se držati časa, ki ste ga namenili za vsako dejavnost. Nato si vsak dan zapišite, koliko časa ste v resnici porabili za vse svoje dejavnosti.

  • Konec tedna preglejte svoj teden in analizirajte podatke.
  • Ste se držali svojega načrta?
  • Ste za nekaj dejavnosti porabili veliko več časa, kot ste načrtovali?
  • Vam je uspelo pospraviti nered ali ste porabili čas za dejavnosti, ki niso bile del načrta?
  • Na podlagi vaših odgovorov na zgornja vprašanja prilagodite svoj načrt za naslednji teden. Več ali manj časa namenite določenim dejavnostim, kjer je to smiselno.
  • Odstranite dejavnosti, če morate. Ponovno se osredotočite in se zavežite, da boste znova pospravili nered.

6. Eksperimentirajte, raziskujte, premešajte.

Vaš načrt ni statičen. Bistvo metode je, da se prepustite dejavnostim in temam, ki vas zanimajo. Zato vas prosimo, da premešate svoje dejavnosti in poljubno dodate nove.

Raziskujte, preizkusite, kar vam je všeč, celo prepustite se nerednim dejavnostim, da vidite, kam vas vodijo.

Z raziskovanjem in eksperimentiranjem boste izvedeli več o sebi in o tem, kaj vam prinaša izpolnitev.

Morda boste odkrili, da ena dejavnost, ki ste si jo že dolgo želeli početi, ni tako razburljiva in izpolnjujoča, ko se ji enkrat prepustite. Zato ga boste morda na koncu opustili z zadovoljstvom, da ste ga preizkusili.

Sčasoma se naši interesi in cilji spremenijo; zato bo vaš načrt tipičnih dejavnosti in ga je treba redno posodabljati, običajno enkrat na mesec.

Zabavaj se

Ta postopek v šestih korakih se morda zdi precej reguliran, vendar ni nujno, da je. Ko boste zadovoljni s svojim načrtom in boste čas posvetili temu, kar je za vas pomembno in vas izpolnjuje, vam ne bo treba vsak teden skrbeti za načrt. Nato lahko svoje načrtovanje zmanjšate na minimum.

Pravzaprav nisem ravno navdušen načrtovalec. Toda prednosti sledenja vsakodnevnim dejavnostim ter ohranjanja uma in življenja znotraj meja, ki sem si jih zastavil, premagajo bolečino načrtovanja.

Načrt vam omogoča, da se osredotočite in preprečuje, da bi se zaradi preveč dejavnosti počutili preobremenjene.

Zato sledim jasnemu tedenskemu načrtu za svoje obvezne stvari. Nasprotno pa moje dejavnosti, ki jih je lepo imeti, bolj vodijo dnevne navade, ki sem jih vzpostavil, kot pa strog načrt.

Prevzemite proces v lastništvo in ga oblikujte tako, da bo ustrezal vašemu življenju. Dokler vam je jasno, kaj želite, in ste predani odkrivanju samega sebe, medtem ko preizkušate nove dejavnosti, počnite, kar želite.

Počnite tisto, kar vas vznemirja in izpolnjuje. Zabavaj se!

You may also like...