Digitalni nomadi so oddaljeni delavci, ki redno potujejo na različne lokacije. Sodobno tehnologijo uporabljajo za delo iz kavarn, hotelov, delovnih prostorov ali knjižnic s prenosnikom ali pametnim telefonom, povezanim z WiFi, od koder koli po svetu.

Obstaja veliko vrst digitalnih nomadov. Nekateri potujejo po svoji državi z avtodomom. Nekateri živijo na jadrnicah in delajo iz različnih pristanišč. Drugi med bivanjem iz države v državo bivajo v hostlih z nahrbtniki ali najemajo apartmaje Airbnb.

1. KORAK: Kako digitalni nomadi zaslužijo denar

Lahko delate za druga podjetja na daljavo ali pa postanete podjetnik in odprete svoje spletno podjetje.

Primeri zaposlitve digitalnih nomadov:

  • Bloganje
  • YouTuberji
  • Storitev za stranke
  • Svetovanje
  • Knjigovodstvo
  • Trženje
  • Samostojni pisatelji
  • Delo agencije SEO
  • Navidezni pomočniki
  • Razvijalci programske opreme
  • Oblikovalci spletnih mest
  • Prodaja na Amazonu
  • Ustvarjanje spletnih tečajev
  • Jezikovna izobraževanja

Nemogoče bi bilo našteti vsa dela, ki jih je mogoče opravljati na daljavo. Obstaja veliko vrst blogerskih možnosti – bloganje s hrano, blog DIY, blogi o osebnih financah, blogi z orodji, pohodniški blogi, blogi s fotografijami itd.

2. KORAK: Logistika nomadskega življenja

Torej ste našli način za zaslužek na daljavo. Toda postati digitalni nomad je še veliko več. Stvari, ki jih morda niste upoštevali, kot so dostopnost WiFi, registracija vašega podjetja, bančništvo, komunikacija, fizična pošta, zavarovanje, zdravstveni vidiki, kje bivati in še veliko več.

3. KORAK: Kam iti?

Žal digitalni nomadi v mnogih delih sveta niso dobro razumljeni in zakoni za njih niso postavljeni prijazno. Medtem ko tehnično delamo, domačinom ne jemljemo delovnih mest – kar poskušajo preprečiti delovni vizam.

Ko imigrant vpraša, kaj počnete v njihovi državi, večina digitalnih nomadov reče “turist sem”.

Ko te uradniki vprašajo, s čim se preživljate, rečem, da delate v marketingu in potujete na dopust. Naj bo preprosto. Zapletena pojasnila vas bodo potegnila na stran za dodatno spraševanje in morda zavrnila vstop, če jim vaš odgovor ni všeč ali ne razumejo.

4. KORAK: Digitalni nomadski preskok

Prihranite denar

Čeprav je vsekakor mogoče potovati zelo poceni, ni zastonj, zato boste morali pred začetkom avanture po vsem svetu prihraniti nekaj denarja.

Če imate trenutno dnevno službo, boste morali poskusiti zmanjšati svoj življenjski slog, porabiti manj, morda najti način, da zaslužite nekaj stranskega dohodka, ali pa se ponoči in med vikendi lotiti drugega dela s krajšim delovnim časom.

NE priporočam, da zapustite dnevno službo, dokler nimate zelo zdravega varčevalnega računa, ki vam bo plačal potovanje, ali če ste že ustvarili stranski napor, ki ustvarja redne prihodke.

V tuji državi ni zabavno ostati brez denarja!

Znebite se svojih stvari

Sprejmite minimalizem. Sprva se bo težko ločiti od stvari, a sčasoma postane zasvojenost.

Sentimentalne stvari, kot so fotografije, pomembni dokumenti ali posebne dediščine, lahko hranite pri družinskih članih ali najamete majhno enoto za shranjevanje. Če optimizirate svoje življenje tako, da se prilega nahrbtniku, boste kmalu spoznali, kako malo potrebujemo za preživetje.

Soočanje s kritiko

Poskušati družini in prijateljem razložiti, da želite zapustiti službo in potovati po svetu, je pogosto težka naloga. Mnogi ljudje ne bodo razumeli ali podprli vaše izbire.

Odločiti se, da bom kritike ignoriral in vseeno poskusiti, je lahko težko. Če vam vsi, ki jih poznate in ljubite, govorijo, da se sliši kot slaba ideja, boste sami začeli ugibati. Samo vedite, da trenutno na milijone digitalnih nomadov to počne, zato niste sami.

Če vaš digitalni nomadski poskus ne uspe, se lahko preprosto vrnete in znova dobite “pravo službo”. To ni konec sveta!

Majhen odmerek resničnosti …

Ni lahko. Postati digitalni nomad zahteva čas, odrekanje in trdo delo.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *