ISO je eden od treh stebrov fotografije (druga dva sta hitrost zaklopa in zaslonka) in močno vpliva na vaše slike.

V bistvu je ISO preprosto nastavitev fotoaparata, ki fotografijo popestri ali zatemni. Ko povečate ISO številko, bodo vaše fotografije postopoma svetlejše. Zato vam lahko ISO pomaga pri snemanju slik v temnejših okoljih ali pa je prilagodljivejši glede nastavitev zaslonke in hitrosti zaklopa.

Dvig ISO pa ima posledice. Fotografija, posneta pri previsokem ISO, bo pokazala veliko zrna, znanega tudi kot hrup in morda ne bo uporabna. Tako je posvetlitev fotografije z ISO vedno kompromis. ISO povečajte le, če fotografije ne morete posvetliti s hitrostjo zaklopa ali zaslonko (na primer, če bi uporaba daljše hitrosti zaklopa povzročila zamegljenost motiva).

Kaj pomeni ISO?

Kratica ISO pomeni “Mednarodna organizacija za standardizacijo“. ISO kamere pa se ne nanaša neposredno na organizacijo, ki ustvarja različne tehnologije in standarde za izdelke. Ker sta bila dva filmska standarda, imenovana ASA in DIN, leta 1974 združena v standarde ISO (pozneje spremenjena tako za filmsko kot digitalno fotografijo), sta se od takrat naprej imenovala ena beseda »ISO«. Čeprav je ISO sprva določal samo občutljivost filma, so ga kasneje proizvajalci digitalnih fotoaparatov sprejeli z namenom ohranjanja podobnih ravni svetlosti kot film.

Skupne vrednosti ISO

Vsaka kamera ima drugačen razpon vrednosti ISO (včasih imenovane tudi hitrosti ISO), ki jih lahko uporabite.

Skupni niz je naslednji:

  • ISO 100 (nizek ISO)
  • ISO 200
  • ISO 400
  • ISO 800
  • ISO 1600
  • ISO 3200
  • ISO 6400 (visok ISO)

Preprosto povedano, ko podvojite hitrost ISO, podvojite svetlost fotografije. Torej bo fotografija pri ISO 400 dvakrat svetlejša od ISO 200, kar bo dvakrat svetlejše od ISO 100.

Kaj je osnova ISO?

Najnižji izvorni ISO na fotoaparatu je vaš “osnova ISO”. To je zelo pomembna nastavitev, saj vam omogoča, da ustvarite najvišjo kakovost slike in čim bolj zmanjšate vidnost šuma. Optimalno je, da se vedno poskušate držati osnovnega ISO, da dobite najvišjo kakovost slike. Vendar pa to ni vedno mogoče, zlasti pri delu v slabih svetlobnih pogojih.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *