POTOVANJE

7 razlogov, zakaj je Islandija tako kul

Če iščete čar, potem za svojo naslednjo veliko pustolovščino ne iščite dlje od Islandije. Medtem ko je le 11 odstotkov poledenelih, je ta država v velikosti Ohia manj pokrita z ledom kot z mahom, črnim peskom, modrimi jezeri, polji lave, brbotajočimi gejzirji in pisanimi hišami, vpetimi v travnik enega najbolj čarobnih na svetu. destinacije.

Pričakujte, da vas bodo presenetile islandske naravne lepote in možnosti za sprehode na prostem, zabavali vas bodo njeni čudaški liki, navdušila ribja kuhinja in na splošno presenetila obilica presenečenj, ki zbujajo nasmeh. Tukaj je naših sedem razlogov, zakaj je Islandija trenutno najbolj kul kraj na svetu za raziskovanje:

7. Reykjavik

Z reko, polno zdravega lososa, ki teče skozi osrčje islandske prestolnice, ni treba posebej razlagati, kako nizke so ravni onesnaženja v najsevernejši prestolnici na svetu. Funky muzeji, fascinantna zgodovina, fotogenične soseske, privlačna arhitektura in hrenovke naredijo obisk Reykjavika nepozaben.

6. Cestni izleti in prijetna hoja

Od vožnje skozi osupljivo dolino Borgarfjörður do ledenih predorov Langjokull s snežnim tovornjakom, se z vozilom pripeljete do dobrih stvari na razgibani islandski obali in veličastni notranjosti, preden se odpravite peš in doživite nenehno spreminjajočo se pokrajino te kvazi-arktične države. . Ko ste se nasitili s pohodniškimi gorskimi prelazi in na prstih ob vrelih fumarolah, preživite nekaj časa na sprehodu po slikovitem mestu Siglufjörður in se ustavite v nagrajenem muzeju Herring Era Museum.

5. Folklor

Zahvaljujoč izvrstnemu okolju in dolgim temnim zimskim nočem je tradicija pripovedovanja zgodb živa in zdrava na Islandiji, kjer se proizvede več knjig na prebivalca kot kateri koli drug narod na svetu. Pravzaprav večina Islandcev verjame v viline, trole, vile in pošasti (če ne verjamejo, je slaba sreča). Številne od teh zgodb so povezane z naravnimi kraji po državi, kot je Grettislaug v geotermalnem območju Reykir, kjer je bazen poimenovan po Grettiru Močnem, razbojniku in enem izmed najbolj priljubljenih islandskih Vikingov, ki se je tukaj ogrel po sedmih kilometrih. plavati z otoka Drangey.

4. Divje živali

Poleg tega, da ne boste opazili izmuzljivih škratov, je veliko večja verjetnost, da boste opazili grbavce in modre kite, belokljune delfine in pristaniške pliskavke, puhove, arktično lisico, občasnega polarnega medveda in Barrow’s Goldeneye. Na Islandiji ni gozdov, zato je favna precej edinstvena za pokrajino tundre. In ni treba prinesti pršila proti hroščem: na Islandiji ni komarjev!

3. Kuhinja

Okusne brbončice Islandca niso nič drugega kot eklektične. Imeli boste priložnosti poskusiti kontroverzne jedi, kot sta kitov zrezek in puffin srce, ter svetovno znane dobrote, kot so skyr (mehki sir, podoben jogurtu), pylsur (prej omenjeni hrenovki) in celo priložnost, da se pridružite klubu Rotten Shark. Hauganes po vzorčenju fermentiranega morskega psa in ga sperite s posebnim zvarkom. Jagnjetina, mlečni izdelki, krompir in ribe so glavne prehranske sestavine, medtem ko dodatki, kot so borovnice, borovnice, rabarbara, divje gobe in timijan, angelika in posušene morske alge, popestrijo te privlačne jedi. Kajti raznolikost je navsezadnje začimba življenja.

2. Slapovi in mavrice

Od osupljivega pršenja slapov Hraunfossar do osvežujočega mesta slapa Gullfoss se vaš fotoaparat ne bo naveličal, da bi vedno znova posnel te kaskadne užitke – in tudi mavrice, ki izvirajo. In seveda so s temi spletnimi mesti povezane izpopolnjene pripovedi. Rečeno je, da je mitski kit priplaval do Glymurja, najvišjega islandskega slapa z višino 685 metrov, v jezero in fjord Hvalfjörður nad njim, kjer so skrivnostno našli kosti kitov.

1. Topli vrelci

Nenazadnje, ledeni mraz Islandije se zlahka ubrani z obilico vročih vrelcev in mineralnih bazenov, raztresenih po otoku. Islandija, ki jo pogosto imenujejo dežela ognja in ledu, je dom 130 vulkanov, od tega 30 aktivnih, ki izbruhnejo v povprečju vsaka štiri leta. Ni se treba skrivati v strahu. Raje se nastanite v pomirjujočih vodah, ki jih ogrejejo te toplotne sile, ki državi oskrbujejo tudi več kot polovico energije. Naši najljubši so Myvatn Nature Spa in ustrezno poimenovana Secret Lagoon. Skol!

You may also like...