MARKETING

Kaj je vedenjsko ciljanje?

Založniki in oglaševalci že leta izkoriščajo vedenjske podatke za oglaševanje in personalizacijo, da bi povečali ustreznost in učinkovitost oglasov in marketinških sporočil, prikazanih spletnim občinstvom.

V tej objavi si bomo podrobneje ogledali, kaj je vedenjsko ciljanje in kako deluje, ter razpravljali o posledicah, ki jih bo imela Splošna uredba o varstvu podatkov na to tehniko ciljanja oglasov.

Kaj je vedenjsko ciljanje?

Vedenjsko ciljanje (znano tudi kot spletno vedenjsko oglaševanje) je metoda, ki omogoča oglaševalcem in izdajateljem, da uporabnikom prikažejo ustrezne oglase in tržna sporočila na podlagi njihovega vedenja pri brskanju po spletu. Na splošno se ta oblika ciljanja običajno opira na podatke, povezane z vedenjem uporabnika, kot so:

  • Ogledane strani
  • Prejšnji iskalni izrazi
  • Količina časa, porabljenega na spletnem mestu
  • Oglasi, vsebina in gumbi so kliknili
  • Zadnji datum obiska spletne strani
  • Druge informacije o njihovi interakciji s spletnim mestom

Kakšna je razlika med vedenjskim ciljanjem in spletnim vedenjskim oglaševanjem (OBA)?

Preprosto povedano, spletno vedenjsko oglaševanje (OBA) je oblika spletnega oglaševanja, ki uporablja vedenjsko ciljanje za prikaz določenih oglasov in prilagojene vsebine (npr. priporočil izdelkov) za uporabo. Torej je v nekem smislu OBA vrsta oglaševanja, vedenjsko ciljanje pa tehnika.

Vedenjensko ciljanje na mestu

Vedenjensko ciljanje na spletnem mestu se zgodi znotraj določenega spletnega mesta in se običajno izvaja kot del personalizacije spletnega mesta. Oglasi se uporabniku prikazujejo na podlagi vedenjskih podatkov in/ali drugih informacij o obiskovalcu, zbranih na straneh istega spletnega mesta. Ta metoda igra pomembno vlogo pri ustvarjanju bolj poenostavljene in ustrezne izkušnje za uporabnike.

Vedenjensko ciljanje na spletnem mestu omogoča oglaševalcem in izdajateljem, da uporabnikom, ki obiščejo spletno mesto, prikažejo ustrezno vsebino, priporočene izdelke in promocije. Na ta način so uporabniki bolj pripravljeni sodelovati s spletnim mestom, preživeti več časa za brskanje in konverzijo (t.j. izvesti želeno dejanje, kot je nakup ali prijava na glasilo).

Omrežno vedenjsko ciljanje

Pri vedenjskem oglaševanju se implicitne odločitve sprejemajo za občinstvo. Občinstvo je nato kategorizirano na podlagi dejavnikov, kot so namen nakupa, interesi itd., ki izhajajo iz prikazanega spletnega vedenja. Običajno se podatki zbirajo samo na spletnem mestu oglaševalca in se uporabljajo za ponovno ciljanje in personalizacijo.

Pri vedenjskem ciljanju omrežja je mogoče takšne podatke zbirati in deliti na več spletnih mestih v internetu. To ne vključuje podatkov, kot so imena ljudi, e-poštni naslovi ali telefonske številke, lahko pa vključuje podatke za identifikacijo naprave, kot so naslovi IP in MAC, piškotki ali drugi ID-ji, specifični za napravo. Algoritmi zdrobijo podatke in uporabnika dodelijo določenim segmentom. Algoritem lahko nato predpostavi starost, spol in možne nakupne odločitve osebe, tako da lahko prikaže prilagojene oglase, ki bi jih oseba verjetno kliknila.

Primer bi bil uporabnik, viden na številnih avtomobilskih spletnih mestih, poslovnih spletnih mestih in spletnih mestih za moško modo. Razumno domnevamo, da je uporabnik moški. Oglaševalec lahko kupi ta segment – običajno ga zagotavljajo platforme za upravljanje podatkov (DMP), ki so integrirane s platformami na strani povpraševanja (DSP) in jih prodajajo – za ciljanje na ustrezno občinstvo.

You may also like...